8 Aralık 2009 Salı

R (açık kaynak kodlu) istatistik yazılımı

     Biz istatistikçiler olarak yaptığımız işleri en kısa zamanda ve hatasız olarak yapmak için bilgisayar yazılımları kullanırız. İstatistikçiler ve istatistik işi ile uğraşanların aşina oldukları  yazılımlar şunlardır; Spss, SAS, R,......Listeyi uzatmak münkün. En çok bilinen programlar bunlar olduğu için yazılarımda bu programlardan bahsedeceğim.

     R açık kaynak kodlu GNU lisansı olan bir yazılım. Temel olarak istatistiksel analizler ve işlemler yapıyor. (istatistiksel analizlerin dışında başka çok şey yapıyor. Aslında bir programla dili). R hakkında daha fazla bilgi buradan ulaşabilirsiniz.

     R ile çalışmak için en güncel sürümü bilgisayarınıza yükledikten sonra bilgisayarımızda masaüstüne gelen R simgesine tıkladığımızda bizi diğer istatistik programlarınında alışık olmadığımız bir şekilde konsol karışılıyor. Bu konsolda R ile yapacağımız tüm işlemleri kodlar yazarak yapıyoruz. Yani R bizim ne istediğimizi bizim yazdığımız kodlardan anlıyor, yorumluyor ve sonucu bize veriyor. Şunuda belirtmek istiyorum ki; açık kaynak kodlu yazılımların bir avantajı mı bilmiyorum ama R da paketler var. Bu paketler ileR istediğimiz özellikleri ekleyebiliyoruz. ( tabi ki paker içeriklerine göre). Kod tabanlı çalışmaktan hoşlamayan yada alışık olmayanlar için kullanıcı arayüzü içeren paket bile var.

    Kısaca R böyle bir şey :)) Bir sonraki yazımda kodları vereceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder