21 Eylül 2011 Çarşamba

Otokorelasyonun Nedenleri ve Sonuçları


Otokorelasyonun Nedenleri;

   Bazı açıklayıcı değişkenlerin modele alınmaması: modele alınmayan açıklayıcı değişkenlerin etkilerini hata teriminin göstermesidir. Eğer modeldeki açıklayıcı değişkenler aynı yönde ise modele dahil edilmeyen açıklayıcı değişkenin hata terimi üzerindeki etkisinin neden olduğu otokorelasyonu tespit etmek kolaylaşır. Fakat model dahil edilmeyen değişken birden fazla ve etkileri ise birbirine zıt yönde ise hata terimine olan etkileri olan otokorelasyonu gözlemlemek zorlaşacaktır.

    Modelin matematiksel biçimin yanlış seçilmesi: eğer modeldeki açıklanan ve açıklayıcı değişkenlerin arasında ilişki doğrusal olmadı zaman model doğrusal olarak kurulursa, hata terimleri fonksiyonel bir ilişkide olduğu gözlemlenir. Bu durumda model seçimi yanlış yapıldığı için hata terimleri arasında otokorelasyon ortaya çıkmaktadır.


     Açıklanan değişkende ölçme hatası: açıklanan değişkende ölçme hataları varsa, ölçme hatasının yönüne bağlı olarak otokorelasyon ortaya çıkmaktadır. Fakat ölçme hataları bütün gözlemler için aynı kalırsa, hata terimleri bu tip ölçme hatalarından etkilenmeyecektir.


    Verinin işlenmesi: veriler üzerinde işleme ve düzeltme teknikleri uygulanmışsa bu durumda hata terimleri arasında otokorelasyon olabilir. Bu durumun en iyi örneği ise eksik veri tahminde uygulanan interpolasyon tekniklerinin hata terimleri arasında otokorelasyona neden olabilmesidir.

Otokorelasyonun Sonuçları;

  • Parametre tahminleri etkin değildirler ama sapmasızdır.
  • Varyansın olduğundan küçük çıkmasına neden olur.
  •   EKK tahminleri etkin değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder